← wszystkie ekstrakty

Koper włoski owoc

Foeniculum vulgare Mill.

sku-e: E041
standaryzacja: DER 4:1, DER 15:1
część rośliny: Fructus
ema: EMEA/HMPC/137428/2006
farmakopea: Ph. Eur. 04/2013:0824

Koper włoski (fenkuł) należy do rodziny selerowatych Apiaceae, występuje w dwóch odmianach – słodkiej dulce i gorzkiej amari, które od wieków wykorzystywane są leczniczo. Surowiec zielarski stanowią owoce kopru włoskiego Foeniculi fructus, zawierające olejek eteryczny, gdzie głównym składnikiem jest anetol (odmiana gorzka zawiera średnio dwa razy więcej olejku niż słodka), ponadto flawonoidy, fitosterole i białka. Przetwory z owoców kopru włoskiego tradycyjne stosuje się w leczeniu objawowym łagodnych, kurczowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w tym wzdęć i oddawania wiatrów; leczeniu objawowym łagodnych skurczów związanych z menstruacją; oraz jako środek wykrztuśny w kaszlu związanym z przeziębieniem. W tradycji poleca się owoce kopru włoskiego kobietom karmiącym piersią jako środek mlekopędny, a także ułatwiający trawienie i zapobiegający kolce u karmionych dzieci. Nadwrażliwość na rośliny z rodziny selerowatych.

Powiązane produkty

See other extracts most often merged with the extract above

Rumianek pospolity koszyczek

więcej

Mięta pieprzowa liść

więcej

Mięta pieprzowa ziele

więcej

Lawenda wąskolistna kwiat

więcej

Wierzymy, że nawet małe rzeczy mają wielkie znaczenie

Skontaktuj się z naszymi specjalistami - chętnie pomożemy Ci w znalezieniu odpowiedniego rozwiązania.
Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami