Koper włoski owoc
Foeniculum vulgare Mill.
Koper włoski (fenkuł) należy do rodziny selerowatych Apiaceae, występuje w dwóch odmianach – słodkiej dulce i gorzkiej amari, które od wieków wykorzystywane są leczniczo. Surowiec zielarski stanowią owoce kopru włoskiego Foeniculi fructus, zawierające olejek eteryczny, gdzie głównym składnikiem jest anetol (odmiana gorzka zawiera średnio dwa razy więcej olejku niż słodka), ponadto flawonoidy, fitosterole i białka. Przetwory z owoców kopru włoskiego tradycyjne stosuje się w leczeniu objawowym łagodnych, kurczowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w tym wzdęć i oddawania wiatrów; leczeniu objawowym łagodnych skurczów związanych z menstruacją; oraz jako środek wykrztuśny w kaszlu związanym z przeziębieniem. W tradycji poleca się owoce kopru włoskiego kobietom karmiącym piersią jako środek mlekopędny, a także ułatwiający trawienie i zapobiegający kolce u karmionych dzieci. Nadwrażliwość na rośliny z rodziny selerowatych.