Mięta pieprzowa ziele
Mentha piperita L.
Mięta pieprzowa Mentha x piperita L. należy do rodziny jasnotowatych Lamiaceae. Jest jedną z czterech najczęściej uprawianych roślin zielarskich w Polsce. Surowiec leczniczy to liść mięty pieprzowej Menthae piperitae folium, który zawiera olejek eteryczny (z głównym składnikiem – mentolem), flawonoidy, gorycze i garbniki. Przetwory z liścia mięty oprócz walorów smakowych wykorzystuje się w lecznictwie jako tradycyjny produkt leczniczy w objawowym łagodzeniu zaburzeń trawiennych, takich jak niestrawność i wzdęcia. Ponadto liść mięty działa żółciopędnie, przeciwskurczowo i przeciwwymiotnie w chorobie lokomocyjnej czy też w trakcie ciąży. Stosowana zewnętrznie w formie olejku działa odprężająco i przeciwbólowo. Mięta może być bezpiecznie stosowana u dzieci od 4 roku życia.