Jednym z naszych głównych produktów/innym naszym produktem dla przemysłu paszowego jest mączka guar. Guar (Cyamopsis tetragonoloba) jest odporną na suszę roczną rośliną strączkową (fasola z rodziny Fabaceae) uprawianą głównie w Indiach i Pakistanie. Guar jest rośliną wielozadaniową, głównie wykorzystywaną jako źródło gumy guar, zagęszczacza i stabilizatora w przemyśle spożywczym. Guar ekstrahuje się z nasion guar. Mączka guar jest głównym produktem ubocznym produkcji gumy guar. Jest ona poddawana dalszej obróbce, wielokrotnie czyszczona, opiekana w wysokiej temperaturze przez krótki okres czasu w celu zmniejszenia ilości składników anty-odżywczych i zwiększenia jej wartości odżywczych i strawności. Jest bogata głównie w białko, ale zawiera również tłuszcze, węglowodany i błonnik. Dlatego też jest ona stosowana jako cenny materiał paszowy.
Mączka guar jest w 100% naturalnym, wolnym od GMO, chemii i konserwantów materiałem paszowym.
Mączka guar może znacznie ograniczyć koszty produkcji pasz stosowana jako substytut śruty sojowej, koncentratu sojowego lub mączki rybnej.
Mączka guar jest wymieniona w katalogu materiałów paszowych UE (Dz. UE L29 / 1 z dnia 1.30.2013) w ramach 3.6.1.
Mączka guar vs śruta sojowa
Porównanie głównych wartości odżywczych i nie odżywczych*:
|
|
Śruta sojowa HIPRO
|
Mączka guar C
|
Mączka guar CR
|
Mączka guar KWH
|
Surowe białko % |
47,4
|
55,8
|
57,4
|
62,0
|
Przyswajalne białko % |
45,8
|
54,2
|
55,8
|
59,6
|
Strawność białka (in vitro) % |
96,6
|
97,1
|
97,2
|
96,1
|
Surowy tłuszcz % |
2,0
|
4,7
|
6,1
|
7,0
|
Surowy błonnik % |
4,2
|
2,6
|
2,6
|
3,6
|
Inhibitory trypsyny mg/g |
2,2
|
1,2
|
1,2
|
0,6
|
Taniny g/kg |
5,2
|
7,4
|
6,7
|
0,9
|
* Wszystkie wartości zostały oparte na analizie wykonanej przez Państwowy Instytut Zootechniki w Polsce i Narodowe Laboratorium
Pasz w Lublinie (lipiec 2015). Pełna relacja i wyniki dostępne są na życzenie.
Mączka guar:
- bogate źródło wysoko strawnego białka (50-60% surowego białka) i do 70% PROFAT
- bardzo dobry profil aminokwasów
- redukująca koszty alternatywa śruty sojowej, koncentratu sojowego i mączki rybnej
- wolna od GMO
- wolna od aflatoksyn i Salmonelli
- bezpieczna, sprawdzona i dostępna w łańcuchu GMP +
- odpowiednia dla wszystkich gatunków zwierząt – drobiu, świń, przeżuwaczy i akwakultury.
Dostępne gatunki:
Dostępne rodzaje mączki guar
|
Mączka guar CH
|
40-45% białka + 3-4% tłuszczu
|
proszek
|
Mączka guar C
|
52-55% białka + 4-8% tłuszczu
|
granulat
|
Mączka guar CR
|
56-62% białka + 5-9% tłuszczu
|
granulat
|
Mączka guar KWH
|
60-64% białka + 5-10% tłuszczu
|
granulat
|
Powyższe wartości są przybliżone. Szczegółowe informacje dostępne są na życzenie.