Jednym z naszych głównych produktów/innym naszym produktem dla przemysłu paszowego jest mączka guar. Guar (Cyamopsis tetragonoloba) jest odporną na suszę roczną rośliną strączkową (fasola z rodziny Fabaceae) uprawianą głównie w Indiach i Pakistanie. Guar jest rośliną wielozadaniową, głównie wykorzystywaną jako źródło gumy guar, zagęszczacza i stabilizatora w przemyśle spożywczym. Guar ekstrahuje się z nasion guar. Mączka guar jest głównym produktem ubocznym produkcji gumy guar. Jest ona poddawana dalszej obróbce, wielokrotnie czyszczona, opiekana w wysokiej temperaturze przez krótki okres czasu w celu zmniejszenia ilości składników anty-odżywczych i zwiększenia jej wartości odżywczych i strawności. Jest bogata głównie w białko, ale zawiera również tłuszcze, węglowodany i błonnik. Dlatego też jest ona stosowana jako cenny materiał paszowy.
Mączka guar jest w 100% naturalnym, wolnym od GMO, chemii i konserwantów materiałem paszowym.
Mączka guar może znacznie ograniczyć koszty produkcji pasz stosowana jako substytut śruty sojowej, koncentratu sojowego lub mączki rybnej.
Mączka guar jest wymieniona w katalogu materiałów paszowych UE (Dz. UE L29 / 1 z dnia 1.30.2013) w ramach 3.6.1.
Mączka guar vs śruta sojowa
Porównanie głównych wartości odżywczych i nie odżywczych*: |
| Śruta sojowa HIPRO | Mączka guar C | Mączka guar CR | Mączka guar KWH |
Surowe białko % | 47,4 | 55,8 | 57,4 | 62,0 |
Przyswajalne białko % | 45,8 | 54,2 | 55,8 | 59,6 |
Strawność białka (in vitro) % | 96,6 | 97,1 | 97,2 | 96,1 |
Surowy tłuszcz % | 2,0 | 4,7 | 6,1 | 7,0 |
Surowy błonnik % | 4,2 | 2,6 | 2,6 | 3,6 |
Inhibitory trypsyny mg/g | 2,2 | 1,2 | 1,2 | 0,6 |
Taniny g/kg | 5,2 | 7,4 | 6,7 | 0,9 |
* Wszystkie wartości zostały oparte na analizie wykonanej przez Państwowy Instytut Zootechniki w Polsce i Narodowe Laboratorium
Pasz w Lublinie (lipiec 2015). Pełna relacja i wyniki dostępne są na życzenie.
Mączka guar:
- bogate źródło wysoko strawnego białka (50-60% surowego białka) i do 70% PROFAT
- bardzo dobry profil aminokwasów
- redukująca koszty alternatywa śruty sojowej, koncentratu sojowego i mączki rybnej
- wolna od GMO
- wolna od aflatoksyn i Salmonelli
- bezpieczna, sprawdzona i dostępna w łańcuchu GMP +
- odpowiednia dla wszystkich gatunków zwierząt – drobiu, świń, przeżuwaczy i akwakultury.
Dostępne gatunki:
Dostępne rodzaje mączki guar |
Mączka guar CH | 40-45% białka + 3-4% tłuszczu | proszek |
Mączka guar C | 52-55% białka + 4-8% tłuszczu | granulat |
Mączka guar CR | 56-62% białka + 5-9% tłuszczu | granulat |
Mączka guar KWH | 60-64% białka + 5-10% tłuszczu | granulat |
Powyższe wartości są przybliżone. Szczegółowe informacje dostępne są na życzenie.