Szałwia lekarska ziele
Salvia officinalis L.
Szałwia lekarska Salvia officinalis L. należy do rodziny janotowatych Lamiaceae, od wieków jest uznawana za jedną z najcenniejszych roślin leczniczych. W Polsce jest uprawiana na szeroką skalę. Surowiec zielarski stanowi liść szałwii Salviae folium, zawierający olejek eteryczny (m.in. z tujonem, 1,8-cyneolem, kamforą), garbniki, kwasy fenolowe (np. kwas rozmarynowy, kawowy), flawonoidy i sole mineralne. Liść szałwii jest tradycyjnym ziołowym produktem leczniczym w objawowym leczeniu łagodnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak zgaga i wzdęcia, stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, niewielkich stanów zapalnych skóry oraz w celu złagodzenia nadmiernego pocenia się. Olejek szałwiowy ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Postuluje się także, że szałwia poprawia pamięć i koncentrację. Przetwory z szałwii mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, m.in. jako dodatek do past do zębów, szamponów, dezodorantów.