← wszystkie ekstrakty

Porost islandzki

Cetraria islandica (L.) Ach.

sku-e: E015
standaryzacja: DER 4:1, DER 5:1
część rośliny: Thallus
ema: EMA/HMPC/678891/2013
farmakopea: Ph. Eur. 07/2010:1439

Porost islandzki (płucnica islandzka) Cetraria Islandia (L.) Ach. należy do gromady plechowców Lichenophyta, czyli roślin niższych. Jest połączeniem (symbiozą) grzyba i glonu. Surowcem zielarskim jest cała plecha Lichenes Islandii thallus, bogata w związki śluzowe (lichenina, izolichenina), kwas krzemowy, kwasy lichenowe i sole mineralne. Przetwory z plechy porostu islandzkiego stosuje się tradycyjnie w leczeniu objawów podrażnienia jamy ustnej i gardła, w suchym kaszlu oraz przy utracie apetytu. Porost islandzki ma zastosowanie także w kosmetyce – jako środek nawilżający i zmiękczający.

Powiązane produkty

See other extracts most often merged with the extract above

Tymianek ziele

więcej

Prawoślaz korzeń

więcej

Podbiał pospolity liść

więcej

Wierzymy, że nawet małe rzeczy mają wielkie znaczenie

Skontaktuj się z naszymi specjalistami - chętnie pomożemy Ci w znalezieniu odpowiedniego rozwiązania.
Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami