Morwa biała liść
Morus alba L.
Morwa biała Morus alba L. to drzewo z rodziny morwowatych Moraceae, coraz częściej spotykane w Polsce. Jest źródłem cennych surowców: liści i owoców. Liście morwy białej zawierają dużą ilość białka, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych oraz witamin (m.in. witamina C, witaminy z grupy B, D, E), flawonoidy i polifenole. Za przypisywane liściom morwy białej właściwości przeciwcukrzycowe uznaje się związki z grupy alkaloidów, w tym 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitol (DNJ), które obniżają poziom insuliny, ponadto związki przeciwutleniające mogą zapobiegać powikłaniom cukrzycy. Przetwory z morwy białej polecane są diabetykom i osobom otyłym, w celu zmniejszenia apetytu i przybierania na wadze. Suszone owoce morwy białej stanowią cenną przekąskę dietetyczną.