← wszystkie ekstrakty

Morwa biała liść

Morus alba L.

sku-e: E035
standaryzacja: DER 4:1, DER 5:1, DER 10:1 1-DNJ iminocukier 1%, 2%, 3% (HPLC – ELS)
część rośliny: Folium
ema:
farmakopea:

Morwa biała Morus alba L. to drzewo z rodziny morwowatych Moraceae, coraz częściej spotykane w Polsce. Jest źródłem cennych surowców: liści i owoców. Liście morwy białej zawierają dużą ilość białka, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych oraz witamin (m.in. witamina C, witaminy z grupy B, D, E), flawonoidy i polifenole. Za przypisywane liściom morwy białej właściwości przeciwcukrzycowe uznaje się związki z grupy alkaloidów, w tym 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitol (DNJ), które obniżają poziom insuliny, ponadto związki przeciwutleniające mogą zapobiegać powikłaniom cukrzycy. Przetwory z morwy białej polecane są diabetykom i osobom otyłym, w celu zmniejszenia apetytu i przybierania na wadze. Suszone owoce morwy białej stanowią cenną przekąskę dietetyczną.

Powiązane produkty

See other extracts most often merged with the extract above

Kozieradka nasiona

więcej

Pokrzywa korzeń

więcej

Pokrzywa liść

więcej

Pokrzywa ziele

więcej

Mniszek lekarski korzeń

więcej

Wierzymy, że nawet małe rzeczy mają wielkie znaczenie

Skontaktuj się z naszymi specjalistami - chętnie pomożemy Ci w znalezieniu odpowiedniego rozwiązania.
Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami