← wszystkie ekstrakty

Jagoda kamczacka

Lonicera caerulea L.

sku-e: E189
standaryzacja: Antocyjany 5%, 10%, 15% (HPLC)
część rośliny: Fructus
ema:
farmakopea:

Jagoda kamczacka (Lonicera cerulea L.) należy do rodziny przewiertniowatych Caprifoliaceae, jest rośliną pochodzącą z północno-wschodniej Azji, uprawianą w wielu krajach, w tym w Polsce.
Surowcem jest owoc, zawierający związki fenolowe: antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny, kwasy fenolowe (w tym kawowy i chlorogenowy), epikatechiny, a także witaminę C, A oraz witaminy z grupy B.
W tradycyjnej medycynie używana była jako środek na choroby układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Owoce jagody kamczackiej działają przeciwutleniająco, zapobiegają anemii, obniżają ciśnienie tętnicze, zmniejszają wystąpienie ryzyka cukrzycy, wspomagają trawienie.

Powiązane produkty

See other extracts most often merged with the extract above

Czarny bez kwiat

więcej

Czarny bez owoc

więcej

Wierzymy, że nawet małe rzeczy mają wielkie znaczenie

Skontaktuj się z naszymi specjalistami - chętnie pomożemy Ci w znalezieniu odpowiedniego rozwiązania.
Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami

Skip to content