Czym jest ARONVITĀ®?
ARONVITĀ® to unikalny, standaryzowany ekstrakt z wyselekcjonowanych owoców aronii. W wyniku wÅasnych prac rozwojowych uzyskaliÅmy pionierski, najwyższej jakoÅci ekstrakt z bogatÄ zawartoÅciÄ antocyjanów. DziÄki wysokiej zawartoÅci antocyjanów ekstrakt ARONVITĀ® wykazuje szerokie spektrum korzystnych efektów prozdrowotnych, w tym szereg pozytywnych zmian metabolicznych, o których donosi literatura.
Specyfikacja
DziÄki pozyskiwaniu surowców od lokalnych kontrahentów Greenvit jest w stanie w peÅni zarzÄ dzaÄ pochodzeniem i jakoÅciÄ produktów. ARONVITĀ® zostaÅ również standaryzowany na zawartoÅÄ antocyjanów (HPLC) oraz polifenoli (UV). Analiza jakoÅciowa (LC-MS) i iloÅciowa (HPLC) trzech partii ekstraktu ARONVITĀ® wykazaÅa, że āāzawarte w nim polifenole obejmujÄ zwiÄ zki naleÅ¼Ä ce do antocyjanów, flawonoli, flawanoli, flawan-3-oli oraz kwasów fenolowych. DominujÄ cÄ grupÄ zwiÄ zków fenolowych zidentyfikowanych w naszym ekstrakcie sÄ antocyjany.
Zalecane stosowanie i dawka
ARONVITĀ® to ciemnopurpurowy do czarnego drobny proszek o dobrych wÅaÅciwoÅciach technologicznych. Można go odpowiednio stosowaÄ w postaci syropu, kapsuÅek i tabletek. Sugerowana dzienna porcja to 50-150 mg.
Znak towarowy ARONVITĀ®
Zarejestrowany znak towarowy ARONVITĀ® jest wÅasnoÅciÄ firmy GREENVIT. Znak towarowy może byÄ używany wyÅÄ cznie wraz z zakupionym kompleksem ekstraktów.
Co sprawia, że āāARONVITĀ® jest wyjÄ tkowy?
Aronia to najzdrowsza jagoda na Åwiecie, posiadajÄ
ca jeden z najwyższych wyników w skali ORAC*. Innymi sÅowy, jako przeciwutleniacz ma najwiÄkszÄ
zdolnoÅÄ pochÅaniania reaktywnych form tlenu (ROS).
BiodostÄpnoÅÄ polifenoli i antocyjanów w żywnoÅci zależy przede wszystkim od warunków przechowywania żywnoÅci oraz techniki przygotowywania posiÅków. Przetwarzanie i oczyszczanie żywnoÅci roÅlinnej wpÅywa niekorzystnie na poziom substancji antyoksydacyjnych. Dlatego standaryzowany ekstrakt ARONVITĀ® o wysokiej zawartoÅci antocyjanów i polifenoli to doskonaÅy wybór zapewniajÄ
cy udowodnione, wszechstronne dziaÅanie prozdrowotne.
Ochrona kardio
Antocyjany pozytywnie wpływają na poprawę parametrów lipidowych, poziomu glukozy, funkcji śródbłonka i stanu redoks w procesie odchudzania. W szczególności antocyjany wykazują właściwości ochronne dla układu sercowo-naczyniowego i samego mięśnia sercowego. Pozytywny wpływ antocyjanów na układ sercowo-naczyniowy związany jest z ich właściwościami przeciwzapalnymi, zdolnościami do wzmacniania naczyń włosowatych oraz spowalniania agregacji i adhezji płytek krwi.
Ochrona metaboliczna
Dieta bogata w antocyjany poprawia profil lipidowy osocza poprzez obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów. Dodatkowo, zmniejszając działanie enzymów biorących udział w metabolizmie lipidów, antocyjany hamują ich utlenianie i odpowiedź immunologiczną na LDLox oraz ich wychwytywanie przez makrofagi. Wyniki badań przeprowadzonych w celu analizy ochronnego działania antocyjanów w insulinooporności i otyłości wykazały, że antocyjany skutecznie zwiększają reaktywność tkanek na insulinę, zmniejszają przyrost masy ciała i akumulację lipidów
Działanie przeciwzapalne
Przeciwzapalne działanie antocyjanów przejawia się w regulacji napięcia ścian naczyń włosowatych, które
z kolei zmniejsza komórkową odpowiedź zapalną.