Czym jest ARONVIT®?
ARONVIT® to unikalny, standaryzowany ekstrakt z wyselekcjonowanych owoców aronii. W wyniku własnych prac rozwojowych uzyskaliśmy pionierski, najwyższej jakości ekstrakt z bogatą zawartością antocyjanów. Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów ekstrakt ARONVIT® wykazuje szerokie spektrum korzystnych efektów prozdrowotnych, w tym szereg pozytywnych zmian metabolicznych, o których donosi literatura.
Specyfikacja
Dzięki pozyskiwaniu surowców od lokalnych kontrahentów Greenvit jest w stanie w pełni zarządzać pochodzeniem i jakością produktów. ARONVIT® został również standaryzowany na zawartość antocyjanów (HPLC) oraz polifenoli (UV). Analiza jakościowa (LC-MS) i ilościowa (HPLC) trzech partii ekstraktu ARONVIT® wykazała, że zawarte w nim polifenole obejmują związki należące do antocyjanów, flawonoli, flawanoli, flawan-3-oli oraz kwasów fenolowych. Dominującą grupą związków fenolowych zidentyfikowanych w naszym ekstrakcie są antocyjany.
Zalecane stosowanie i dawka
ARONVIT® to ciemnopurpurowy do czarnego drobny proszek o dobrych właściwościach technologicznych. Można go odpowiednio stosować w postaci syropu, kapsułek i tabletek. Sugerowana dzienna porcja to 50-150 mg.
Znak towarowy ARONVIT®
Zarejestrowany znak towarowy ARONVIT® jest własnością firmy GREENVIT. Znak towarowy może być używany wyłącznie wraz z zakupionym kompleksem ekstraktów.
Co sprawia, że ARONVIT® jest wyjątkowy?
Aronia to najzdrowsza jagoda na świecie, posiadająca jeden z najwyższych wyników w skali ORAC*. Innymi słowy, jako przeciwutleniacz ma największą zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu (ROS).
Biodostępność polifenoli i antocyjanów w żywności zależy przede wszystkim od warunków przechowywania żywności oraz techniki przygotowywania posiłków. Przetwarzanie i oczyszczanie żywności roślinnej wpływa niekorzystnie na poziom substancji antyoksydacyjnych. Dlatego standaryzowany ekstrakt ARONVIT® o wysokiej zawartości antocyjanów i polifenoli to doskonały wybór zapewniający udowodnione, wszechstronne działanie prozdrowotne.
Ochrona kardio
Antocyjany pozytywnie wpływają na poprawę parametrów lipidowych, poziomu glukozy, funkcji śródbłonka i stanu redoks w procesie odchudzania. W szczególności antocyjany wykazują właściwości ochronne dla układu sercowo-naczyniowego i samego mięśnia sercowego. Pozytywny wpływ antocyjanów na układ sercowo-naczyniowy związany jest z ich właściwościami przeciwzapalnymi, zdolnościami do wzmacniania naczyń włosowatych oraz spowalniania agregacji i adhezji płytek krwi.
Ochrona metaboliczna
Dieta bogata w antocyjany poprawia profil lipidowy osocza poprzez obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów. Dodatkowo, zmniejszając działanie enzymów biorących udział w metabolizmie lipidów, antocyjany hamują ich utlenianie i odpowiedź immunologiczną na LDLox oraz ich wychwytywanie przez makrofagi. Wyniki badań przeprowadzonych w celu analizy ochronnego działania antocyjanów w insulinooporności i otyłości wykazały, że antocyjany skutecznie zwiększają reaktywność tkanek na insulinę, zmniejszają przyrost masy ciała i akumulację lipidów
Działanie przeciwzapalne
Przeciwzapalne działanie antocyjanów przejawia się w regulacji napięcia ścian naczyń włosowatych, które
z kolei zmniejsza komórkową odpowiedź zapalną.