Jednym z naszych głównych produktów/innym naszym produktem dla przemysłu paszowego jest mączka guar. Guar (Cyamopsis tetragonoloba) jest odporną na suszę roczną rośliną strączkową (fasola z rodziny Fabaceae) uprawianą głównie w Indiach i Pakistanie. Guar jest rośliną wielozadaniową, głównie wykorzystywaną jako źródło gumy guar, zagęszczacza i stabilizatora w przemyśle spożywczym. Guar ekstrahuje się z nasion guar. Mączka guar jest głównym produktem ubocznym produkcji gumy guar. Jest ona poddawana dalszej obróbce, wielokrotnie czyszczona, opiekana w wysokiej temperaturze przez krótki okres czasu w celu zmniejszenia ilości składników anty-odżywczych i zwiększenia jej wartości odżywczych i strawności. Jest bogata głównie w białko, ale zawiera również tłuszcze, węglowodany i błonnik. Dlatego też jest ona stosowana jako cenny materiał paszowy.

Mączka guar jest w 100% naturalnym, wolnym od GMO, chemii i konserwantów materiałem paszowym.

Mączka guar może znacznie ograniczyć koszty produkcji pasz stosowana jako substytut śruty sojowej, koncentratu sojowego lub mączki rybnej.

Mączka guar jest wymieniona w katalogu materiałów paszowych UE (Dz. UE L29 / 1 z dnia 1.30.2013) w ramach 3.6.1.

Mączka guar vs śruta sojowa
Porównanie głównych wartości odżywczych i nie odżywczych*:

Śruta sojowa HIPRO

Mączka guar C

Mączka guar CR

Mączka guar KWH

Surowe białko %

47,4

55,8

57,4

62,0

Przyswajalne białko %

45,8

54,2

55,8

59,6

Strawność białka (in vitro) %

96,6

97,1

97,2

96,1

Surowy tłuszcz %

2,0

4,7

6,1

7,0

Surowy błonnik %

4,2

2,6

2,6

3,6

Inhibitory trypsyny mg/g

2,2

1,2

1,2

0,6

Taniny g/kg

5,2

7,4

6,7

0,9

* Wszystkie wartości zostały oparte na analizie wykonanej przez Państwowy Instytut Zootechniki w Polsce i Narodowe Laboratorium

Pasz w Lublinie (lipiec 2015). Pełna relacja i wyniki dostępne są na życzenie.

Mączka guar:

  • bogate źródło wysoko strawnego białka (50-60% surowego białka) i do 70% PROFAT
  • bardzo dobry profil aminokwasów
  • redukująca koszty alternatywa śruty sojowej, koncentratu sojowego i mączki rybnej
  • wolna od GMO
  • wolna od aflatoksyn i Salmonelli
  • bezpieczna, sprawdzona i dostępna w łańcuchu GMP +
  • odpowiednia dla wszystkich gatunków zwierząt – drobiu, świń, przeżuwaczy i akwakultury.

Dostępne gatunki:

Dostępne rodzaje mączki guar

Mączka guar CH

40-45% białka + 3-4% tłuszczu

proszek

Mączka guar C

52-55% białka + 4-8% tłuszczu

granulat

Mączka guar CR

56-62% białka + 5-9% tłuszczu

granulat

Mączka guar KWH

60-64% białka + 5-10% tłuszczu

granulat

Powyższe wartości są przybliżone. Szczegółowe informacje dostępne są na życzenie.